Hva er et blågrønt tak?

Selv om Vital Vekst primært leverer sedum til grønne tak, er det mange som lurer på hva blågrønne tak er. Disse takene er laget spesielt for å fordrøye store mengder nedbør. Et tykt jordlag forsinker nedbøren, som igjen holdes igjen av restriktorer. Blågrønne tak skåner avløpsnettet for store mengder vann og har en viktig rolle i å unngå flom i byene.

 

Et blågrønt tak er et blått tak med vegetasjon på toppen. Begrepet “blå tak” er forholdsvis nytt i Norge. Ideen med blå tak er at det monteres en restriktor i sluket, slik at kun en begrenset mengde vann renner til utløp og resten magasineres noen timer på taket.

På et blågrønt tak legges det ut en beskyttelsesduk på takmembranen, over denne ulike vekstmedier, men vanligvis sortert lavastein i bunnen. Over dette rulles det ut en separasjonsduk og et lag med lettjord. På toppen kan man etablere ulik type vegetasjon slik som sedum eller blomstereng.

 

Nedbør som havner i sluk begrenses av restriktor.

Hvis for stor vannmengde, går det rett i avløpet.

Trykk for å se oppbygning og funksjon.

 

Første blågrønne tak

I 2019 ble et av Norges første blågrønne tak etablert på Vega Scene i Oslo. Taket er designet for å håndtere 20 års regnhendelse og kan kun slippe på 2 liter vann per sekund til avløpsnettet. NVE har siden 2020 målt taket kontinuerlig ved hjelp av en flomåler i takets eneste nedløpsrør. Foreløpige tall tyder på en reduksjon av spissvannføringen på over 98%.

Når man først har etablert forholdsvis tykke lag med vekstmasser på et blågrønt tak har man mange valgmuligheter når det gjelder vegetasjon på toppen. På Vega Scene er det plantet ulike tørrengarter fra Oslofjordområdet, men man kan også bruke både sedum, blomstereng og lyngmatter.

Regnmåler fra NVE på det blågrønne taket av Vega Scene.

 

Kristian Augusts gate 13 har blågrønt tak.
Foto: Kyrre Sundal.

KA13

På prosjektet KA 13 i Kristian Augustgate i Oslo har mye av arealet på det blågrønne taket blitt brukt til å etablere takhage. Her bidrat også spesielle plantekasser til å holde på nedbør og disse har dreneringshull på sidene som gjøre at vannet renner inn i kassene fra taket når vannstanden stiger, og blir stående som reservoar til tørrere perioder. Blågrønne tak kan erstatte andre typer fordrøyningssystemer som normalt ligger i bakken, dette er kostnadseffektivt i tillegg til at vannet blir en ressurs i stedet for et problem.